Daslook

Allium Ursinum Ursinum komt voort uit het woord ursus en betekent ´beer´. In het Duits heet het Bärlauch en ook in het Nederlands wordt dit plantje soms berelook genoemd. Beren zouden dit plantje als eerste eten na het ontwaken uit de winterslaap. Dat komt omdat Daslook de spijsvertering op gang brengt en tja als je net uit je hol komt kruipen na een paar maanden slapen dan wil je wel wat ballast en eventuele parasieten en wormen uit je eigen hol kwijt ;-).

Daslook helpt ook tegen een opgeblazen gevoel en tegen winderigheid dat kan zeker handig zijn als je als beer op jacht moet voor je eerste maaltijd en je verscholen zit op een stil plekje, wachtend tot je prooi voorbij komt, dan is het zeker niet fijn als je verraden wordt door een kneiterharde wind. Trouwens dit werkt ook zo voor de niet jagende, op de bank zappende mannen en deftige dames. Sommige beweren ook dat je er beresterk van wordt. Dus alleen maar voordelen met dit kruid, behalve dan dat je behoorlijk naar knoflook uit je straatje gaat ruiken. Maar dan heb je tenminste geen last van nachtelijke bezoekjes van Dracula.

Het is een heerlijke smaakmaker, het smaakt naar knoflook en ui, Maar werkt ook medicinaal heel krachtig het kan ook het immuunsysteem ondersteunen met zijn taak omdat het bacteriën, virussen en schimmels doodt, dus goed bij griep en verkoudheid.

Daslook stimuleert de lever en als de lever goed functioneert kan huiduitslag zoals eczeem en psoriasis verdwijnen.

Daslook is een echt voorjaarskruid, ik zag hem half januari al de grond uit piepen, wat wel erg vroeg is, maar niet verwonderlijk met die tamme winters van tegenwoordig. Je kunt daarom vroeg beginnen met het oogsten van het kruid om zo de voorjaarsmoeheid te lijf te gaan. Het plantje zit namelijk vol met vitamine C en mineralen waaronder zwavel, ijzer, mangaan, magnesium en jodium

Tip: Je kunt het blad eventueel in porties invriezen zodat je het heerlijk in soep o.i.d. Kunt verwerken.

Daslook staat heel mooi in de tuin. Heb je ergens een beschutte schaduwplek waar je niet veel mee kunt, zet daar dan daslook neer. Het is een mooie bodembedekker en wordt max 30- 40cm hoog. Het breidt zich wel uit, maar dan kan je er lekker vaak pesto van maken ;-)

Let op bij het plukken: Het blad lijkt op het giftige Lelietje van Dalen, maar deze ruikt absoluut niet naar ui/knoflook en heeft klokvormige bloemen. Het lekkerste is het om het kruid voor de bloei te eten, maar de bloemetjes zelf zijn ook heerlijk. Vooral als je ze in (olijf)olie een week laat trekken. Heerlijk als basis voor een dressing. Als het kruid uitgebloeid is smaakt het minder lekker en wordt het hard.

Daslook/zevenblad pesto

Omdat daslook best een heftige ui/knoflook smaak heeft meng ik het vaak met zevenblad. Als je toch je tuin aan het schoffelen bent dan kan je net zo goed je onkruid zoals zevenblad, paardenbloem, smalle weegbree of hondsdraf opeten. Het is beregezond want die zitten vol vitaminen, mineralen, vezels en andere goede stofjes.

Nodig:

2 hand vol vers gesnipperd Zevenblad.

3 handen vol daslookblad eventueel wat bloemen als die er al zijn.

4 tenen knoflook,

peper en zout,

50 ml fruitige olijfolie (bio)

150 ml zonnebloemolie (bio)

100 gr zonnebloempitten (of pijnboompitten)

100 gram Parmezaanse kaas.

doe alles in een kom en maak het met de staafmixer fijn.

Eventueel wat meer olie toevoegen als het er te droog uitziet.