MARJOLEIN – ORIGANUM VULGARE

Wilde Marjolein: Origanum vulgare
Echte Marjolein: Origanum Majorana

NAAM:

“Origanum” is afgeleid van de Griekse woorden “Oros” wat “berg” betekent en “Ganos” wat “vreugde” betekent dus “bergvreugde”, dit verwijst naar de mooie verschijning van de plant in de bergen. Het kan ook van “origanon” komen dit betekent “Bitter kruid”.
Vulgare betekent “gewoon”
“Majorana” is afgeleid van “Major” wat “Groter” betekent.

GESCHIEDENIS:

Marjolein staat in de plantensymboliek voor verdriet. Het verhaal gaat dat Amaracus , die bij de koning van Cyprus met de zorg over de parfum werd belast, een kruik met dit kostbare goedje in stukken had laten vallen en van verdriet het bewustzijn verloor. De barmhartige goden veranderde hem toen in de geurige marjoleinplant.

In India wordt Marjolein als heilige plant beschouwd. Door de Oude Egyptenaren al gebruikt om wonden te ontsmetten en voeding te conserveren.

Kruiden | Kruid en Meer

Meld je aan voor de opleiding

kruidengeneeskunde

Paardenbloem | Kruid en Meer

Grieken en Romeinen zagen er een symbool van geluk in en kroonden er jonggehuwden mee, ook planten Grieken het op graven omdat het vreugde zou schenken aan de dode.
In de 19E eeuw werd het door kruidenartsen gegeven om de menstruatie te bevorderen en als algemeen tonicum.

In de folterkamers waar men vrouwen trachtte te doen bekennen dat ze heks waren, die dus in verbinding met de duivel zouden staan, maakte men gebruik van Wilde Marjolein: De heksenrechters dachten dat de duivel de heksen bijstond gedurende de folteringen, en hen zou helpen de pijn te doorstaan. Door de kamer met het kruid te beroken werd de duivel verdreven.

Meer vragen over de opleiding?

kruidengeneeskunde

Welghemoet en Bergvreugd zijn namen die de plant dankt aan de haar toegemeten eigenschap om mensen vrolijk te maken. De maaiers en hooiers aten het tijdens de oogst bij hun maaltijd; dan bleven ze opgewekt bij hun zware werk. Ook bergbeklimmers kauwden voor dit doel op de blaadjes.

Een oud Europese overlevering zegt het volgende: Pluk op St-Jan (24 juni) marjolein, ijzerkruid, mirteblad, en drie venkelwortels, en laat die vervolgens drogen en maal ze tenslotte fijn. Als een jongen het zo bekomen poeder over een mooi meisje heen blaast, doet zij haar bovenkleding uit en zal ze voor hem dansen…

Bij op bloem | Kruid en Meer

Heeft u nog een vraag?

Je kunt bij mij terecht voor gegrond kruidenadvies op maat. Je kunt echter zelf ook leren hoe je de geneeskracht van de natuur kunt toepassen. Tijdens mijn opleiding in de kruidengeneeskunde leer je zelf om crèmes, dranken, thee en scrubs te maken van medicinale kruiden. Na mijn cursus kruidenleer behandel je dus zelf je eigen kwalen en ongemakken. Bij vragen over de vakopleiding over kruidengeneeskunde kun je altijd contact opnemen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kruid en Meer