Kruidengeneeskunde

ksjdahfluewar

Blogs/vlogs

Brandnetel
Daslook
Paardenbloem

Over Mij

Mijn naam is Annet van der Tweel, mijn avontuur op het kruidenpad begon in 2003. Ik was huismama van een dochter en zoon en kwam in het buurthuiskrantje een leuke cursus tegen. 7 lessen leren omgaan met geneeskrachtige kruiden. Met een groepje gelijkgestemde vrouwen leerden we tincturen maken, droogden we kruiden voor een voorjaarstheemix te maken en leerden over de simpelste kruiden, die je normaliter uit je tuin schoffelt. De brandnetel, paardenbloem, madeliefje er ging een wereld voor me open! Mijn tuin, die helemaal betegeld was omdat dat handig is met spelende kinderen, veranderde in een kruidentuin. Her en der verdwenen tegels en kwamen perkjes voor terug. Als je eenmaal bezig bent met deze kruiden snap je ook waarom de meeste mensen ze zien als ‘onkruiden’ , want tjemig wat kunnen die planten woekeren en uitzaaien zeg. Dan heb je één stekje van de valeriaan en het jaar er op staat je hele tuin vol. Ook de paardenbloemen tussen de tegels werden gekoesterd. Dus als je eenmaal besmet bent geraakt met het kruidenvirus dan wil je meer en meer.

Ik had me na de cursus gelijk opgegeven voor de 3-jarige opleiding kruidengeneeskunde. Het waren 3 heerlijke jaren waar ik vol verbazing hoorde over al die magische planten en hun geneeskracht. Ik ging experimenten op mensen met de tincturen, zalfjes en kruidentheeën die ik gemaakt had. Ik hielp kinderen met het stempeltje ADHD zich beter concentreren met St Janskruid, zodat ze niet aan die nare medicatie hoefden. Ik maakte zalfjes tegen eczeem met rode klaver, brandnetel en robertskruid. Het meest wonderbaarlijke kruid vind ik toch wel de smeerwortel die gebroken botten aan elkaar laat groeien en blauwe plekken als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Zo zijn er zoveel planten en bomen die geneeskracht hebben en waar je dan met andere ogen naar gaat kijken. Na mijn studie wist ik eigenlijk niet direct wat ik met mijn behaalde diploma wilde gaan doen, een praktijk beginnen? Met 2 kleine kinderen vond ik dat wel wat lastig. Mijn docente vroeg mij of ik het leuk zou vinden om zelf cursussen te geven, het werd haar allemaal een beetje te veel, de voorjaarscursus geven en de drie jarige opleiding. Dus, zo verlegen als ik was, waagde ik de sprong en kwam ik er achter dat het juist heel leuk was om kennis te delen. Mensen die nog helemaal zo groen als gras waren op gebied van kruidengeneeskunde te laten ervaren wat ik in het begin had ervaren.

Ik geef les vanaf 2008, korte en langere cursussen, workshops maar ook de meerjarige vakopleiding van het Kruidenrijk. Het is belangrijk deze kennis door te geven zodat men zichzelf kunt helpen met de planten in je tuin, park of omgeving. De regulieren medicatie is een chemisch middel wat het lichaam vaak niet herkent. De natuur daar hebben we altijd van geleefd, ons mee gevoed en mee gezond gemaakt, dat is wat in ons DNA zit, dat is waar het lichaam wat mee kan. Ik maak daar dankbaar gebruik van en ga met respect om met moeder aarde zodat ze ons lang gezond kan houden.