Sint Janskruid — Hypericum perforatum

NAAM:

Hypericum betekent “tegen een geest”(Grieks) het verhaal gaat dat het kruid boze geesten
afweert. ook wordt gezegd dat Hypericum hertshooi (hard hooi) betekent.
Hyper, Eikon, St John wort, Balm of warrior, Oliekruid, Jaagt de duivel.

GESCHIEDENIS:

Het kruid is zo genoemd omdat het kruid het hoogtepunt van de bloei heeft op St. Jansdag en
dat is op 24 juni. In andere boeken staat dat je het kruid moet plukken op21 juni dat is de
langste dag.

De mythe van het de dood van Balder is misschien wel één van de best bekende in de ‘kruidenwereld’: Balder, de Germaanse zonnegod, was door vrijwel iedereen zeer geliefd, en alle dieren en planten hadden gezworen hem nooit een haar te krenken… Alle levende wezens dus, behalve de maretak , die hield zich op dat ogenblik afzijdig. Loki, een van de andere goden, was behoorlijk jaloers op de populariteit van Balder. Hij maakte daarom een speer van een maretak, en gaf die aan Hodir, de blinde tweelingbroer van Balder, en hielp deze zijn speer te richten. Toen deze (zonder het doel te kennen) zijn speer gooide, werd Balder dodelijk verwond. Om Balder nooit te vergeten, lieten de andere goden vervolgens het Balderkruid, het St Janskruid, uit zijn bloed ontspruiten. Als je op de bloemknoppen knijpt, komt daar trouwens het bloed van Balder uit, en als je een blaadje tegen het licht houdt, zie je de gaatjes die door de speer zijn gemaakt.

Kruiden | Kruid en Meer

Meld je aan voor de opleiding

kruidengeneeskunde

Paardenbloem | Kruid en Meer

Een christelijke legende verteld dat het Sint-Janskruid zo sterk was dat het er voor zorgde dat niemand meer ’slecht’ was, hierdoor had de duivel geen werk meer want hij kreeg geen slechteriken meer in de hel. Hierover heeft hij zich zo kwaad gemaakt dat hij op een gegeven dag zijn klauwen in het Sint-Janskruid heeft gezet, met als doel het te vernietigen. De gaatjes zijn de afdrukken van de klauw van de duivel. Hier komt ook uit voort dat men het Sint-Janskruid ook in de volksmond kent onder de naam “Jaagt-den-duivel”, want hij heeft uiteindelijk de duivel overwonnen en is niet gestorven, wordt zelfs in deze tijd nog gebruikt om de duivel te weren, de oude boerenbevolking in Noord-Brabant hangt nog steevast een bosje Sint-Janskruid aan de staldeuren en in de voordeur van de boerderij.

Meer vragen over de opleiding?

kruidengeneeskunde

BOTANIE:

Het is een vaste, struikachtige plant die van droge zonnige plaatsen houdt. In de lente maakt
de sterk vertakte wortel diverse, deels verhouten stengels van 50 tot 80 cm lang. Ze zijn vaak
rood. Deze vertakken zich boven aan de stengel in de breedte zodat de bloemen veel zon
kunnen opvangen. De bladeren zijn ovaal en staan kruisgewijs. Als je het blad tegen het licht
houdt, zie je kleine gaatjes (de kliertjes). De bloemetjes zijn goudgeel en hebben vijf blaadjes.
In het midden van de bloem staan talrijke meeldraden in een bundel.

Bij op bloem | Kruid en Meer

Heeft u nog een vraag?

Je kunt bij mij terecht voor gegrond kruidenadvies op maat. Je kunt echter zelf ook leren hoe je de geneeskracht van de natuur kunt toepassen. Tijdens mijn opleiding in de kruidengeneeskunde leer je zelf om crèmes, dranken, thee en scrubs te maken van medicinale kruiden. Na mijn cursus kruidenleer behandel je dus zelf je eigen kwalen en ongemakken. Bij vragen over de vakopleiding over kruidengeneeskunde kun je altijd contact opnemen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kruid en Meer