BRANDNETEL – URTICA

De brandnetel, wie kent hem niet. Werkend in de kruidentuin kom ik er regelmatig met mijn hand of kuit mee in aanraking erg vervelend. De brandnetel dankt zijn Latijnse naam aan het woord “urere “ wat “branden” betekent en ook de Nederlandse naam zegt het natuurlijk al. De haren bevatten brandend en scherp vocht (mierenzuur) dat in de huid een histaminereactie teweeg brengt, waardoor de jeukbultjes ontstaan. De jeuk en brandgevoel kan enkele dagen aanhouden

In vroegere tijden kastijden de Romeinen zichzelf met brandnetels om de bloedsomloop te stimuleren zo bleven ze lekker warm als ze weer eens midden in de winter op oorlogspad waren. De monniken namen dit gebruik over en mepten zichzelf ook met de brandnetel op hun lijf maar ook hun geslachtsorganen. Aangezien seks verboden was voor monniken hadden ze hierdoor toch nog wat leven in de brouwerij.
Later werd dit ook bij frigide vrouwen toegepast om de lustgevoelens te stimuleren. Hoewel ik me niet voor kan stellen dat je erg veel zin krijgt als de boel daar jeukt en brandt. De wijze kruidenvrouwen brouwde er dus gewoon een liefdesdrankje van, veel minder pijnlijk.
Men maakte vroeger van brandnetel kleren, touw, zeildoek en papier.

Kruiden | Kruid en Meer

Meld je aan voor de cursus

geneeskracht van de natuur

Paardenbloem | Kruid en Meer

De brandnetel is een waardevol geneeskruid met z’n vele inhoudsstoffen werkt het stimulerend op alle organen. Vooral op de darmen waar het de boel leeg brandt. Dus handig bij verstopping. Een goeie tip voor als je een brandnetel kuur . Het bloed wordt gereinigd omdat de lever en de nieren een dot energie krijgen. De vele vitamines en mineralen, waaronder Vitamine C,  IJzer en Calcium, die de plant rijk is zorgen er voor dat het bloed aangevuld en je weerstand verhoogd wordt. De grote hoeveelheid silicium zorgt voor stevige botten, harde nagels en glanzend sterk haar.

Meer vragen over de cursussen of opleiding

kruidengeneeskunde

De Brandnetel kent vele toepassingen:

Brandnetelhee: pluk twee toppen van de plant, laat ze 5 minuten trekken in heet water, afzeven en opdrinken 2 tot 3 koppen per dag. Pas op, de brandnetel haalt graag vieze troep uit de grond waardoor dus de meeste gifstoffen onder in de plant zitten. kijk dus ook altijd uit waar je plukt, niet op een oude vuilnisbelt of waar veel landbouwgif is gespoten.

Van de toppen kan je ook heerlijke en gezonde brandnetelsoep maken of zelfs pesto.

Ook een haarlotion tegen kale plekken is fijn. Zet een sterke thee van twee handen vol brandneteltoppen op een liter water, laat het een uur trekken. Was dan je haren en masseer daarna de thee door je haren, even in laten trekken en uitspoelen. De thee kan je beter vers bereiden omdat brandnetel snel gaat stinken en dan ruikt je haar naar beerput.

Bij op bloem | Kruid en Meer

Heeft u nog een vraag?

Je kunt zelf ook leren hoe je de geneeskracht van de natuur kunt toepassen. Tijdens mijn cursussen en opleiding in de kruidengeneeskunde leer je zelf om crèmes, tincturen, thee en scrubs te maken van medicinale kruiden. Na mijn cursus kruidenleer behandel je dus zelf je eigen kwalen en ongemakken. Bij vragen over de cursussen of vakopleiding kun je altijd contact opnemen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kruid en Meer