Cursus wildplukken

kruidengeneeskunde

Paardenbloem | Kruid en Meer

Wil je van alles leren over wildplukken in een praktische cursus? Ontdek de mogelijkheden bij Kruid en Meer in Hoorn! De natuur heeft ons veel te bieden, en niet alleen op esthetisch vlak. Je kunt planten en kruiden ook goed gebruiken in je maaltijd of als geneesmiddel. Wanneer je in je eigen omgeving om je heen kijkt, zie je al veel kruiden die eetbaar zijn en een geneeskrachtige werking hebben. Je moet ze alleen wel (her)kennen, plukken en bereiden. Dit komt allemaal aan bod in mijn cursus kruidenleer, waar wildplukken een onderdeel van is. We bespreken kruiden voor elk seizoen, zodat je het hele jaar door kruiden kan oogsten in de natuur. Bovendien oefenen we met het bereiden van de kruiden in eten. Ook gaan we met geneeskrachtige kruiden aan de slag om middelen te maken tegen kwalen of ongemakken.

Leer wildplukken bij de cursus van een kruidenspecialist

Naast dat je kruiden als medicijn kunt gebruiken, kun je ook heel goed koken met kruiden. Waarschijnlijk heb je een aantal kruiden al standaard in je keukenkastje staan, zoals knoflookpoeder of oregano. Je kunt echter ook verse kruiden gebruiken. Deze kruiden ga je tijdens het wildplukken in de cursus kruidenleer zelf oogsten in de natuur. Er zijn meer kruiden uit je eigen tuin bruikbaar dan je denkt! Tijdens de cursus kun je samen met andere mensen kruiden gaan plukken, voelen, ruiken en proeven. Hierdoor leer je sneller. Tijdens het wildplukken in het bos kan er ook ruimte gemaakt worden voor een sessie boom knuffelen. Veel bomen hebben namelijk net als kruiden een helende werking. Wanneer je door het bos loopt en je ademt de boslucht in, krijg je veel goede bacteriën en essentiële plantaardige oliën binnen. Dit verhoogt je weerstand en je krijgt er meer energie van.

Kruiden | Kruid en Meer

St. Janskruid

kruidengeneeskunde

Hypericum betekent “tegen een geest”(Grieks) het verhaal gaat dat het kruid boze geesten afweert. ook wordt gezegd dat Hypericum hertshooi (hard hooi) betekent. Hyper, Eikon, St John wort, Balm of warrior, Oliekruid, Jaagt de duivel.

Brandnetel

kruidengeneeskunde

De naam Urtica komt van het Latijnse woord “urere “wat “branden”betekent, vanwege de brandharen die brandend en scherp vocht bevatten dat in de huid een histaminereactie teweegbrengt. “dioica “betekent tweehuizig, vrouwelijke en mannelijke bloemen op een aparte plant, dit geldt alleen voor de Grote brandnetel. De Kleine is éénhuizig.

Madeliefje

kruidengeneeskunde

De officiële verklaring voor de botanisch naam ‘Bellis perennis’ is : ‘Bellis’ stamt van de Latijnse wortel ‘bellus’, ‘mooi’, en ‘perennis’ betekent letterlijk ‘doorheen de jaren’ dus eeuwig. ‘De eeuwig mooie’ dus.

Oregano

kruidengeneeskunde

“Origanum” is afgeleid van de Griekse woorden “Oros” wat “berg” betekent en “Ganos” wat “vreugde” betekent dus “bergvreugde”, dit verwijst naar de mooie verschijning van de plant in de bergen. Het kan ook van “origanon” komen dit betekent “Bitter kruid”.

Schrijf je in en start met plukken

Ben je nieuwsgierig geworden naar alle eetbare en heilzame planten en kruiden? Schrijf je dan in voor mijn cursus kruidenleer waar wildplukken onderdeel van is, door een e-mail te sturen naar annetkruidenadvies@quicknet.nl. Wanneer je je wil verdiepen in de plantengeneeskunde en dieper in wil gaan op de werking van de heilzame kruiden, bekijk je mijn gehele aanbod aan opleidingen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kruid en Meer